تاریخچه قهوه و انواع آن

تاریخچه قهوه و داستان کشف آن

تاریخچه پیدایش قهوه و داستان کشف آن

ما در این مقاله می‌خواهیم در مورد تاریخچه پیدایش قهوه و داستان کشف آن برایتان صحبت کنیم. ما از تاریخچه پیدایش قهوه در اروپا تا ایران را مورد بررسی قرار دادیم و گفتیم کشور قهوه کجاست و قهوه توسط چه کسی و چگونه کشف شده است. با مجموعه سان‌راپ همراه باشید تا با تمام این اطلاعات به خوبی آشنا شوید.

 

قهوه چگونه و توسط کی کشف شد؟

 قهوه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های دنیاست و افسانه‌های بسیاری برایش وجود دارد. یکی از معروف‌ترین این افسانه‌ها در کشور اتیوپی اتفاق افتاده است؛ اما بعضی‌ها این داستان را باور ندارند و هنوز هم معتقدند هیچکس نمی‌داند قهوه اولین بار در کدام کشور کشف شده است. داستان از این قرار است که یک چوپان به نام کالدی، گله گوسفندان خود را به چرا برد و بعد از مدتی متوجه شد گوسفندهایش بعد از رفتن به مکانی خاص، دیگر خواب به چشمانشان نمی‌آید. وی آن محل را بررسی کرد؛ اما چیزی دستگیرش نشد. بعد از گذشت مدتی که رفتار گوسفندها را زیر نظر گرفت، متوجه شد آن‌ها بعد از خوردن یک گیاه خاص، خواب‌شان به مشکل می‌خورد و تا دیر وقت بیدار هستند. آن گیاه را برداشت و به خانه‌اش برد و آن را با روش‌های متفاوتی آزمایش کرد. وی قهوه را یک بار در غذا ریخت و بار دیگر در چایی‌اش. نتیجه این آزمایش این بود که قهوه باعث شده بود خواب از سرش بپرد. در ابتدا باورش نمی‌شد تا اینکه بالاخره بعد از بارها آزمایش متوجه شد که این گیاه باعث هوشیاری می‌شود؛ بدین ترتیب قهوه کشف شد.

فنجالن قهوه قهوه ای

کشور قهوه کجاست؟

بعد از کشف قهوه، تمام دنیا خواستار کاشت این گیاه بودند تا تجارتی جدید برای خود دست و پا کنند؛ از این جهت رقابت برای به دست آوردن این گیاه معجزه آمیز بسیار شدت گرفت. نخستین کشوری که توانست با ارتباطات مختلف به این گیاه دسترسی پیدا کند، یکی از کشورهای شبه جزیره عرب بود. از این جا داستان قهوه شروع شد و یمن نخستین کشوری بود که این گیاه را کاشت. یمن با کاشت این گیاه خاص، شهرت زیادی برای خودش رقم زد. این شهرت تا جایی ادامه پیدا کرد که حتی اگر اکنون از کسی بپرسید کشور قهوه کجاست؟ به شما می‌گوید “یمن”. بعد از یمن، نوبت به ترکیه رسید و دانه‌های قهوه در ترکیه برداشت شدند و ترک‌ها این دانه‌ها را پودر کردند و جوشاندند و روشی نوین برای استفاده از این گیاه را در دنیا پایه گذاری کردند. این قهوه‌ای که امروزه در دنیا مطرح است، حاصل خلاقیت ترک‌ها است اگر تاریخچه قهوه ترک را بررسی کنید متوجه اهمیت آن در ترکیه می‌شوید. این نوشیدنی محبوب نقش پر رنگی را در رسم و رسومات به خصوص در مراسمات خواستگاری ایفا می‌کرده است؛ به این صورت که دختران به طور جدی در این موضوع آموزش می‌دیدند.

 

تاریخچه قهوه در اروپا

قهوه برای نخستین بار توسط تاجرهای ونیزی به اروپا برده شد. یکی از اصلی‌ترین چالش‌های قهوه برای به شهرت رسیدن در اروپا این بود که کلیسا اجازه استفاده سراسری از آن را نمی‌داد؛ زیرا آن را گیاهی شیطانی می‌دانست و اثر انرژی‌زایی آن را به خرافات ارتباط می‌داد؛ اما پس از اینکه برای نخستین بار پاپ از آن نوشید و از آن خوشش آمد، سریعا دستور داد تا خرید و فروش و استفاده از انواع قهوه را آزاد کنند. با این دستور تمام کسانی که می‌خواستند در زمینه فروش قهوه فعالیت کنند به سمت اروپا هجوم بردند و تمام مردم به شدت از این نوشیدنی استقبال کردند. بعد از گذشت مدتی کپسول قهوه نیز روی کارآمد که این نوع قهوه نیز شهرت بسیاری پیدا کرد. مردم در کافی شاپ‌ها و قهوه خانه‌ها شروع به بحث‌های داغ سیاسی و اجتماعی می‌کردند و خود را عالمی بی‌همتا می‌دانستند؛ بنابراین به آن‌ها “مدارس عاقلان” می‌گفتند. قهوه خانه‌ها از این نام گذاری به شدت استقبال کردند؛ زیرا عاملی برای افزایش شهرت‌شان بود. با ورود قهوه به اروپا، تجارتی عظیم در دنیا کلید خورد و هنوز هم که هنوزه در سراسر دنیا قهوه خانه‌ها و کافی شاپ‌ها محلی برای قرارهای دوستانه و کاری است.

جالب است بدانید که اگر تاریخچه قهوه آمریکانو را بررسی کنید به این موضوع می‌رسید که یک سرباز آمریکایی در اروپا سعی داشت قهوه خود را مطابق با سلیقه شخصی خودش درست کند و روش تهیه آن سرباز مورد توجه قرار گرفت و مرور زمان افراد بیشتری را جذب خود کرد. قهوه آمریکانو ترکیب قهوه و آب است.

 

تاریخچه قهوه در عربستان

عرب‌ها قهوه‌ای که می‌نوشند بسیار سنگین است و یکی از رسمی‌ترین نوشیدنی‌‌های آن‌ها محسوب می‌شود. در تاریخچه قهوه عربیکا گفته شده است که درختان قهوه را در ارتفاعات به خاطر اقلیم خاصی که دارد می‌کاشتند و این قهوه به علت دمای پایینی که در آن منطقه وجود دارد با قهوه اسپرسو متفاوت است و ترشی کمی دارد که عرب‌ها به آن علاقه زیادی دارند. قهوه اسپرسو بسیار غلیظ است که در بررسی تاریخچه قهوه گفته شده است، این نوع قهوه در اوایل قرن 200 در ایتالیا کشف شده است.

فنجان قهوه با بخار

تاریخچه قهوه در ایران

همانطور که می‌دانید چایی یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی در بین ایرانیان است. به خاطر این شهرت چایی، بسیاری از مردم بر این باورند که گیاه چایی بسیار زودتر از گیاه قهوه به کشور ما وارد شده است؛ در حالی که اینطور نیست. ورود قهوه به ایران توسط زائرین مکه بود و در آن زمان صفویه نیز سعی داشت این گیاه را سحرآمیز لقب دهد و مانع شهرتش در ایران شود؛ اما موفق نشد. با با خبر شدن مردم از فواید قهوه، این گیاه جادویی کم کم در ایران پر و بال گرفت؛ اما پس از مدتی دولت صفویه بالاخره کار خود را کرد. قهوه نتوانست شهرت مطلوبی کسب کند و چایی به راحتی جای قهوه را پر کرد و مردم کم کم قهوه را به فراموشی سپردند. با گذشت زمان و با افزایش شهرت قهوه خانه‌ها و کافی شاپ‌ها ایران نیز این تجارت را پایه گذاری کرد و شروع به راه انداختن قهوه خانه‌ و کافی شاپ‌ها کرد و بسیار هم موفق عمل کرد. اکنون می‌بینیم که در ایران قهوه طرفداران بسیاری دارد؛ حتی قهوه ایرانی نیز به شهرت مطلوبی دست یافت؛ اگر قهوه ایرانی را با دستگاه نسپرسو ساز دم کنید، بسیار خوشمزه‌تر می‌شود.

 

تاریخچه قهوه در فرانسه 

اولین بار در فرانسه، شخصی به اسم سلیمان آقا، سفیر دربار لوئیز چهارم فرانسه قهوه را به فرانسه معرفی کرد. جالب است بدانید که در ابتدا در فرانسه قهوه را با هل و شکر دم می‌کردند و برای دم کردن آن از ظروف ترکی که با طلا و نقره بود استفاده می‌کردند. بعد از گذشت دو سال شخصی به نام پاسکال اولین شخصی بود که غرفه‌ای را برای صرف قهوه افتتاح کرد. پس از گذشت چند سال با افتتاح کافه‌های دیگری در پاریس جای قهوه محکم شد. اولین بازرگانی که مجوز فروش و ارسال قهوه در همه شهرهای فرانسه را داشت دامام نام داشته که به مدت 10 سال تنها شخص دارای مجوز در فرانسه بود.

امروزه شما در همه جای شهرتان کافی شاپ‌ها را می‌بینید و حتی کافه کتاب‌هایی راه انداخته شدند تا مردم در حین نوشیدن قهوه به خواندن نیز مشغول شوند تا ذهن‌شان بازتر شود.

قهوه علی رغم طعم تلخش طرفداران زیادی دارد. بعد از دوره صفویه، پادشاهان مختلفی بودند که برای قهوه نوشیدن مراسم برگزار می‌کردند. قهوه در اسلام به این خاطر پذیرفته شد که تنها نوشیدنی انرژی زا غیر الکلی بود، به همین دلیل اشکالی نداشت و از آن استفاده می‌شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *