تاریخچه قهوه و انواع آن

قهوه عربیکا (Arabica Coffee)

دان قهوه

قهوه عربیکا یکی از معروف‌ترین قهوه هایی است که طرفداران زیادی را جذب خود کرده است. طبق اعلام سازمان بین المللی قهوه، بیشترین تولید قهوه در دنیا مربوط به قهوه Arabica است، به طوری که بیش از 60 درصد از تولید قهوه دنیا را به خود اختصاص داده است. اولین بار قهوه عربیکا در کشور اتیوپی پیدا شد و در حال حاضر برزیل بزرگترین کشور تولیدکننده این قهوه در دنیاست و پس از آن کشورهای کنیا، کلمبیا، اتیوپی، گواتمالا و … قراردارند. عربیکا خوش طعم‌ترین قهوه دنیا شناخته شده و نسبت به انواع قهوه‌های دیگر از تلخی و کافئین کمتری برخوردار است. طبع قهوه عربیکا سرد و خشک است که باعث سردی جسم و خشکی رطوبت می‌شود. جالب است بدانید اکثر قهوه‌های اسپرسو از دانه‌های قهوه عربیکا ساخته می‌شود. در ادامه به خواص و انواع قهوه عربیکا می‌پردازیم.

خواص قهوه عربیکا

شاید بتوان یکی از مهم‌ترین خاصیت‌های قهوه عربیکا را تاثیر بالا در کاهش وزن دانست، زیرا باعث کاهش اشتها و افزایش متابولیسم بدن می‌شود. از دیگر خواص قهوه تلخ برای بدن می‌توان به تنظیم فشار خون، پاکسازی کبد و کمک به دیابت نوع 2 اشاره کرد. این قهوه دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان است که تاثیر زیادی در پیشگیری از سرطان دارد. قهوه Arabica باعث افزایش هورمون اندروفین شده که باعث شادی و خوشحالی است می‌شود. از آنجایی که عربیکا دارای خاصیت ضد میکروبی است، تا حدودی باعث جلوگیری از آسیب دیدگی دهان و دندان می‌شود. در ابتدا در کشور اتیوپی این قهوه خُرد و با چربی مخلوط می‌شد و به عنوان یک محرک توسط قبلیه Oromo خورده می‌شد، اما زمانی که این قهوه وارد کشور عربستان شد دانشمندان این کشور متوجه شدند نوشیدن قهوه عربیکا باعث بیداری و ساعات کار طولانی‌تر می‌شود؛ در نتیجه این قهوه به سرعت در سراسر جهان منتشر تا جایی که خوردن قهوه در صبح به یک روتین تبدیل شد.

ویژگی‌های قهوه عربیکا

 

درخت قهوه عربیکا در ارتفاعات و سرزمین‌های کوهستانی رشد می‌کند. اندازه این درخت‌ها بین 9 الی 12 متر است، اما گونه‌های تجاری آن ها نهایتاً تا ارتفاع 5 متر رشد خواهد. ظاهر قهوه عربیکا بیضی شکل است. طعم قهوه عربیکا جزو بهترین طعم‌های قهوه است.

اصلی‌ترین تفاوت قهوه عربیکا با قهوه روبوستا در مقدار کافئین و شیرینی آن هاست (درصد کافئین قهوه عربیکا بین 0.8 تا 1.5 است و اسیدیته قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا بیشتر است ولی از شیرینی بیشتری برخوردار است). از طرفی قیمت قهوه عربیکا گران‌تر از دیگر قهوه هاست به طوری که بعضی از علاقه‌مندان به این قهوه، توان خرید آن را ندارند.

نحوه پرورش و برداشت قهوه عربیکا

ابتدا بدانید ارتفاع مورد نیاز برای رشد درخت قهوه عربیکا، 600 متر بالاتر از سطح دریا رشد کرده و پس از 7 سال به رشد کامل و محصولی دهی می‌رسد. شکوفه‌های درخت عربیکا دارای رنگ سفید و بویی مشابه گل یاس هستند. دانه‌های این قهوه مانند میوه بلوبری به طور همزمان رشد نمی‌کنند و در صورتی که آن‌ها را نارس از درخت بچینید به یک قهوه بی کیفیت تبدیل می‌شوند. یکی از مشخصه‌های رسیدن دانه‌های قهوه، قرمز شدن رنگ پوستِ میوه آن است. هر دانه میوه‌ای که روی شاخه رشد می‌کند دارای 2 دانه قهوه می‌باشد. پس از رسیدن و چیدن دانه‌های قهوه، یک لایه پوستیِ نازکِ نقره ای رنگ روی آن‌ها وجود دارد که باید جدا شود.

انواع قهوه عربیکا

قهوه عربیکا دارای 21 نوع دانه می‌باشد که هر کدام ویژگی و طعم منحصر به فرد خودشان را دارند و بعضی‌ها فقط در یک نقطه خاص رشد می‌کنند. نام دانه انواع دانه قهوه عربیکا عبارت است از:

  1. کنت (Kent)
  2. کمت (Kona)
  3. مارگو کلیپ (Maragogype)
  4. مارکاوا / مارکا چرا (Maracatu / Maracaturra)
  5. موکا / موخا (Mocca / Mokha)
  6. ماندو نووا (Mundo Novo)
  7. پا کامارا (Pacamara)
  8. پاکاس (Pacas)
  9. پاچ (Pache)
  10. اس آل 34 و اس آل 28 (SL-34 and SL-28)
  11. ویلا سارچی (Villa Sarchi)
  12. ویلا لوپز (Villalobos)
  13. تیپیکا (Typica)
  14. بوربن (Bourbon)
  15. کاتورا (Caturra)
  16.  کا تیمور (Catimor)
  17. کاتوی (Catuai)
  18. گیشا (Gesha)
  19. جکسون (Jackson)
  20. جامائیکا بلو مانتین یا کوه آبی جاماییکایی (Jamaican Blue Mountain)
  21. جمبر (Jember)

نتیجه‌گیری

تاریخچه قهوه عربیکا به حدود 1000 سال قبل برمی‌گردد و منشأ آن کشور اتیوپی است و در حال حاضر برزیل بزرگترین تولید کننده این قهوه دنیاست. از مهم‌ترین خواص قهوه عربیکا می‌توان به تاثیر زیاد آن در لاغری و جلوگیری سرطان به دلیل داشتن مقدار زیادی آنتی اکسیدان اشاره کرد. تفاوت اصلی عربیکا و روبوستا در مقدار کافئین آن است، از طرفی ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا می‌تواند یک طعم بی نظیر را به وجود آورد. قهوه عربیکا دارای انواع متفاوتی است که در این مقاله به 21 نوع از این قهوه اشاره کرده ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *